Fokozódik a hőség – Strandok nyitvatartásai a régióban, belépő árak

0
12

Hétfőn tovább melegszik az idő, délután már 30 és 35 fok közötti csúcsértékekre van kilátás. Országszerte a napsütésé lesz a főszerep, a forró, nyári időben egy-egy frissítő zápor kis eséllyel legfeljebb csak a nyugati határnál, az Alpokalján és Sopron térségében alakulhat ki. Az északi, északnyugati tájakon feltámad a délies szél. Melegfronti jellegű tünetekkel számoljanak az érzékenyek.  A forró nyári napokon az ember a víz mellé vágyik, hogy lehűthesse magát.  Régiónkban több strand és uszoda is várja a frissülni vágyókat.

Dorogon a Nipl Stefánia uszoda minden nap   6 és 21 óra között várja a fürdőzőket, egyhatsávos 25 méteres versenymedencével és egy 80 cm vízmélységű tanmedencével.
A Dorogi uszoda tételesbelépő áraiért ide kattintson.

Szintén Dorogon a természetes vizek kedvelőit a Palatinus-strand várja szeptember 15-ig  hétköznap 9 és 19, hétvégén 9 és 20 óra között. A Pala belépőkért ide kattintson

Az esztergomi élményfürdő, az Aquasziget ismét megnyitotta kapuit, de a csúszdák és élmények szerelmeseinek ajánljuk, a belépő díjakat részletesen itt találja.

Aki természetes vizet választ a fürdéshez, annak ügyelnie kell néhány szabályra. Elsőként arra, hogy kijelölt strandot keressen fel. Pest megyében a Duna öt szakaszán és kilenc bányatóban engedélyezett a fürdés. A a budakalászi Omszki-tó egy részén lehetőség van a motoros vízi sporteszközök használatára.

A bányatavak, szabad vizek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a kiépített strandok, ezért fontos hangsúlyozni, hogy ahol kint van az úszást, fürdést tiltó tábla, ott nem csak fürödni tilos, hanem például gumimatraccal, vízibiciklivel bemenni és ezekről vízbe ugrani. A bányatavak és a fürdőzés veszélyeire, valamint a szabad vizeken tartózkodás szabályaira hívta fel a figyelmet a Pest megyei rendőr-főkapitányság. Az Omszki-tónál tartott sajtótájékoztatón Szoboszlai Zsuzsanna, a PMRFK bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta: a bányatavak nagyon hirtelen mélyülnek, egyes helyeken néhány lépést megtéve már tíz méter mélyek lehetnek, ami azt is jelenti, hogy rendkívül hirtelen hűlnek le.

Akik a tiltás ellenére bemennek bizonyos bányatavakba, szabálysértést követnek el. Ha a helyszínen kapnak büntetést, annak összege 5-50 ezer forintig terjedhet, ha pedig eljárást indítanak ellenük, akár 150 ezer forintos bírságot is fizethetnek. Szoboszlai Zsuzsanna azt is hangsúlyozta: a hat éven aluli vagy tizenkét évesnél fiatalabb, de úszni nem tudó gyermekek csak szülői felügyelettel mehetnek a vízbe. A fürdésre engedélyezett területet az önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ Kistérségi Intézete jelöli ki. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, valamint van mosdó, zuhanyzó, hulladékgyűjtő és mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet. Ezzel szemben a fürdésre nem engedélyezett területeken nincsenek kiépített mellékhelyiségek, öltözők és elegendő szemétgyűjtési lehetőség, továbbá az elsősegélynyújtás sem megoldott.

A jogi következmények mellett nagyon fontosak az élettani, egészségügyi következmények, ugyanis a bányatavak jellemzője, hogy néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín melegszik fel. A hirtelen vízhőmérséklet-csökkenés könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Fertőzésveszéllyel is számolni kell, hiszen a víz minőségét nem ellenőrzik rendszeresen, ezért nagyon sok veszélyes hulladék és méreganyag kerülhet a vízbe. Ezen kívül a mederben előfordulhatnak olyan tárgyak, amelyek könnyen okozhatnak sérülést.

Forrás: piliscsaba.hu, mti, pestmegye.hu, piliscentrum.hu