Álmatlanság és folytonos fáradtság? Mi lehet az oka?

0
11

Sokunkkal előfordul, hogy hulla fáradtan ágyba zuhanunk esténként, majd reggel felébredve úgy érezzük, hogy szinte semmit nem pihentünk. Emellett rosszul átaludt éjszakák is tarkíthatják a napjainkat, amit meg lehet szokni, de ha hosszan elhúzódik, érdemes kideríteni az okát, felmérni valamilyen betegség tünetével állunk-e szemben.

Mai cikkünkben részletesebben átnézzük, hogy mi okozza a folyamatos fáradtságot és álmatlanságot, mi jellemző a kiváltó okra és a szorongásra, mint betegségre.

Mi a szorongás?

Az érzést mindenki ismeri, aki járt már fogorvosi váróban, vagy az érettségi, netán az egyetemi vizsgák előtti pillanatokat átélte, szorongott, feszült volt, míg véget nem ért az esemény. De a túlzott szorongás egy pszichológiai betegség, amely az ember félelmi rendszerének rosszul alkalmazkodó működését jelenti. Ebből persze nem következik, hogy ha szorongást, nyugtalanságot, feszültséget érzünk időnként, akkor valamilyen szorongásos betegséggel küzdünk. Bizonyos mértékű nyugtalanság, feszültség, félelem még egészséges is, hiszen ez azt jelenti, a testünk reagál a kihívásokra: fokozódik általuk a teljesítőképességünk, felkészülhet a testünk a fenyegetettségre (menekülj vagy harcolj!).

Akkor jelent problémát a túlzott szorongás, a nyugtalanságérzet, ha túl heves, valamilyen testi tünetet okoz (pl. álmatlanság), vagy ha általános érzéssé válik az életünk több területén. Látható, külső oka nincs a félelemnek, a szorongás a tehetetlenséggel összekötött félelemérzet, amikor az ember úgy érzi, semmilyen ráhatással nincs a történtekre.

Mitől alakul ki?

Az emberi agy egy része – amygdala – felelős az érzelmi működés kialakításáért. Ha ez hibásan működik, akkor alakulhat ki a szorongásos betegség. Egy speciális ingerület átvivő anyag, a GABA alacsony szintje is összefüggésben áll a szorongás érzésével.

Milyen testi tünetek kísérik?

Sokszor a páciensek nehéz helyzetbe hozzák a szakembereket, mert elsősorban testi tünetek jelentkeznek: szívinfarktusra emlékeztető mellkasszorító érzés, fejfájás, hátfájás, hasi és emésztési panaszok, szédülés, nehézlégzés és a bevezetőben már említett állandó, kipihenhetetlen fáradtság, alvászavar. Ezen tünetek megléténél elsősorban fizikai egészségünk kezelésére kereshetünk fel szakembereket, és nem is gondolunk arra, hogy valamilyen mentális betegséggel állunk szemben.

Testi tünetek kísérhetik. Ilyen lehet: szívdobogás, émelygés, mellkasi fájdalom, fejfájás, gyomorfájás, izomfeszültség a vállban és nyakban, szédülés, fáradtság. Érzelmi tünetei lehetnek a nyugtalanság, izgatottság, álmatlanság, túlzott érzékenység.

Milyen típusai vannak a szorongásnak?

  • A generalizált szorongásos zavar;
  • Pánikroham;
  • Specifikus fóbiák;
  • Agorafóbia;
  • Kényszeres zavar;
  • Akut stressz zavar;
  • Poszttraumás stressz szindróma.

Mi a generalizált szorongásos zavar (GAD)?

A generalizált szorongás egy olyan tartós és koncentrált szorongás, amelyben sok tünet együttesen jelentkezik, és nem csak egy helyzetre vagy dologra fókuszálódik. A betegek gyakran rettegnek a jövőtől: munkahelyi teljesítményektől, emberi kapcsolatoktól, egészségi állapot romlástól, aktivitás megváltozásától. Az egyén teljesítőképességét nagyon befolyásolja az állandó rettegés, amit, ha észrevesz a beteg, még inkább rettegni kezd.

A generalizált szorongásos zavar napjainkban jól kezelhető pszichiátriai kórkép. A terápia módjának meghatározása azonban mindig egyéni mérlegelés kérdése. Az életünk felett elveszett kontroll visszaszerzésében olyan terápiás kezelések is a segítségünkre lehetnek, mint: relaxációs technikák elsajátítása, kognitív viselkedésterápia és interperszonális pszichoterápia.