40 éve indult útjára az első GPS műhold

0
56

A GPS-t (Global Positioning System, Globális Helymeghatározó Rendszer) az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma fejlesztette ki és üzemelteti a mai napig.

Az eredetileg katonai célokra kifejlesztett rendszert 24 db 20 000 km-es magasságban keringő műhold alkotja, ugyanakkor rendszerbiztonsági szempontból további 8 műhold kering bolygónk körül, melyek bármikor egy kieső társuk helyére állíthatóak.

A GPS egy fejlett helymeghatározó rendszer, amellyel 3 dimenziós helyzetmeghatározást végezhetünk földön, vízen vagy levegőben. Pontossága jellemzően méteres nagyságrendű, de differenciális mérési módszerekkel akár milliméteres pontosságot is el lehet érni, valós időben is. A GPS-t sok más technológiához hasonlóan katonai célokra fejlesztették ki, de ma már a civil élet számos területén széles körben alkalmazzák. Nagy előnye, hogy adatait felhasználva szolgáltatások sorát élvezhetjük a kis méretű eszköz által és növelhetjük kényelmünket, biztonságunkat.

A rendszerhez folyamatosan zárkózik fel az orosz-indiai GLONASZSZ, az Európai Unió által fejlesztett Galileo és a kínai Beidou-2 műholdas rendszer, kiegészítve, pontosítva azt.

Galileo, az EU-s testvér

A Galileo műholdas navigációs és helyzetmeghatározó rendszert az Európai Unió és az Európai Űrügynökség működteti. A 20 milliárd euróra becsült projektet Galileo Galilei olasz csillagászról nevezték el. A Galileo rendszer egyik célja, hogy az európai országok számára olyan nagy pontosságú helyzetmeghatározó rendszert hozzon létre, amely független az amerikai GPS és az orosz GLONASZSZ rendszerektől, melyeknek kereskedelmi használatát háborús konfliktus esetén felfüggeszthetik, mivel katonai felügyelet alatt állnak. A rendszer 2016. december 15-én kezdte meg működését 18 műholddal, és 2020-ra várható a teljes kiépítettség, illetve globális elérés, 24 műholddal, amik már folyamatos lefedettséget fognak biztosítani.

A Galilieo egy „kutatás és mentés” funkciót is megvalósít, ami a megfelelő adóberendezéssel ellátva riasztást tud küldeni a rendszerbe, ez 10 percen belül észlelhető és az adó helyzete 5 km-en belül lokalizálható.

Alkalmazások, melyekkel használhatjuk a GPS-t

A kép illusztráció

A GPS rendszert használja a profik között legnagyobb körben elterjedt és legmegbízhatóbbnak ítélt alkalmazás, az iGo is, melyről kevesen tudják, hogy Magyarorszákról indult útjára.

Személyes kedvenceim a Google Maps, valamint a Waze.

Ez a két program ingyenessége ellenére percrekész információkkal szolgál a forgalom állásáról.

A Google Maps az andoridos telefonokat támogató keresőóriás programjaként folyamatosan online működik, ezért mindent “lát”. Használatához elengedhetetlen a folyamatos internet kapcsolat.

A Waze pedig egy közösségi navigációs rendszer, melynek lényege, hogy ha a felhasználók dugóba kerülnek, balesetet, vagy veszélyt, esetleg előre be nem jelentett traffipaxot látnak, azt azonnal jelezni tudják egymásnak.

Számos program van még, amivel kihasználható a GPS rendszer, de jelenleg csak ezekre tértem ki.

Ha a kedves olvasónak van kedve hasonló cikket, esetleg már meglévő cikkeinkhez kiegészítést írni keressen minket bizalommal!