Többmilliárdos vízilabda-akadémia épülne Szentendrén

0
65

Egy nap alatt fogadták el az erről szóló előterjesztést, az akadémiát a Pap-szigetre tennék.

A 6 milliárdos kosárlabda-csarnok után most egy többmilliárdos beruházás keretében vízilabda-akadémia jönne létre Szentendrén – írja az Mfor.hu.

Szentendre nemrég pályázati felhívást tett közzé a Pap-szigeten lévő egykori strand területének hasznosítására, amelyre egyedül a 2018. február 14-én 3 millió forint jegyzett tőkével megalapított KÓPÉ-SZIGET Vízilabda Akadémia Kft. pályázott. Az önkormányzat a pályázatot érvényesnek találta és el is fogadta, a 3,8 milliárdos fejlesztésről végül március 8-án egy rendkívüli ülés keretén belül döntött a képviselő testület, bár az előterjesztést csak előző nap adták be. Az előterjesztés értelmében március 31-ig a szerződést is megköthetik.

A KÓPÉ-SZIGET Vízilabda Akadémia Kft. a KÓPÉ Úszó, Vízilabda Sportegyesület tulajdonában van, amely a volt válogatott vízilabdázó Petőváry Zsolt és a volt olimpiai bajnok vízilabdázó, Kósz Zoltán vízilabda-egyesülete. A klub egyébként is a Dunakanyarban tevékenykedik, Leányfalun is oktatnak, itt is megpróbáltak vízilabda-akadémiát létrehozni, de azt Mfor.hu szerint Leányfalu végül kihátrált a projektből.

Most a telepítési tanulmányterv szerint a 15+5 évre a szentendrei önkormányzattól bérbe vett pap-szigeti területen két ütemben szeretnének kialakítani egy panorámás termál medencét (130 cm mély, két különböző hőfokú medence), gyermekmedencét és játszóteret, élménycsúszdát, homokos sportpályákat, kültéri termálmedencéket, tanmedencéket, rendezvényteret 4350 m2-en, 2850 m2 alapterületű fedett, nyitható uszodát termálmedencével, tanmedencével és versenymedencével, és egy 2250 m2 alapterületű sportközpontot sportkollégiummal.

A Társaság az Élhető Szentendréért szerint több kérdés is felmerül a beruházással kapcsolatban, amelyhez egyébként kormányzati döntésre és támogatásra is szükség van, de nem tisztázott, mi történik akkor, ha valami oknál fogva megszűnik a kormányzati támogatás. Emellett szerintük a Pap-szigetre vezető híd nem bírná el a beruházáshoz szükséges 40 tonnás teherautókat, nincs részletezve a beruházás II. üteme, nem derül ki, hogy mi lesz az ottani csónakház sorsa, és az sem, hogy például a városi úszásoktatásba beszáll-e majd az akadémia.

Ráadásul az önkormányzatnak alig valami haszna származna az ügyletből: a beruházás időtartama alatt mindössze havi 100 forint+áfa haszonbért fizet a kft., a beruházás végeztével pedig az aktivált könyv szerinti érték 1 százaléka lehet a bérleti díj, viszont ezt többek között a karbantartás, a biztosítási díj, árvíz-védelmi rendkívüli kiadások értékével csökkenteni lehet majd.

A szerződéstervezet szerint a projekt támogatásáról szóló kormányhatározatokat a kft. fogja majd megszerezni: az előkészítési támogatásról szólót 2018. december 31-ig, a megvalósítási támogatásról szólót pedig 2020. augusztus 31-ig. A beruházás végleges használatba vételi engedélye egyébként majd 2023. december 31-re lehet meg.