Önzetlenül, tiszta szívvel – Önkéntes tűzoltók Piliscsabán

0
24

A Piliscsabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökét, Veréb Zoltánt kereste meg a PilisCentrum.hu, hogy bővebb tájékoztatást kapjunk a tűzoltók munkájáról, azon beül is a belvízkárok elhárításában vállalt szerepéről.

PC: Mióta működik Piliscsabán Önkéntes Tűzoltóság, és hányan vagytok jelenleg? Mesélj egy kicsit magatokról!

Veréb Zoltán (V.Z.): 1873 óta működik folyamatosan Piliscsabán Önkéntes Tűzoltóság.  Jelenleg 20-an vagyunk, de 6-8 embert bármikor tudok mozgósítani.  A legfiatalabb tagunk 16 éves, a legidősebb, az édesapám pedig 71. Mindenki nagy odaadással dolgozik, és szívét lelkét beleteszi, ha munka van. Talán ez is az oka annak, hogy a tavalyi évben az Esztergomhoz tartozó önkéntes tűzoltóságok között kiugróan magas, 57 feletti vonulási számmal zártuk a tavalyi évet, és ezt a számot már most megdöntöttük.  Sokszor mi érünk ki legelőször a helyszínre, még akkor is, ha távolabbi településekről érkezik a riasztás.  Jelenleg a Tinnye – Jászfalu – Piliscsév  terület a miénk, de volt már olyan helyzet, hogy személyi sérüléses balesethez riasztottak minket Perbálra, és elsőként érkeztünk a helyszínre.

PC: Úgy tudom, hogy a közelmúltban együtt működtetek a Magyar Közúttal is a belvízkárok enyhítése kapcsán.  Hogyan zajlott ez az együttműködés? Volt már erre példa máskor is?

V.Z.: Abszolút rendhagyó eset volt, ugyanis nem igazán volt még példa arra, hogy a  Közútkezelő a tűzoltók segítségét kérje. Faragó Péter közterület felügyelő keresett meg, 2016.07.19 –én, hogy a Berek utca és a Fő út kereszteződésében  lévő áteresz kitakarításában nyújtsunk segítséget mert ők nem boldogulnak vele. (Az áteresz az út alatt átvezető árokösszekötő rendszer, mely a belvíz/csapadékvíz elvezetésére szolgál, illetve árokrendszereket köz össze. Egy szögletes betoncső, mely jelen esetben a 10- es út alatt húzódik keresztben. Nagyjából 1 méter magas. A szerk.)

13716134_921051478021832_3755759241010086809_n

Kiérkezésünkkor az áteresz majdnem színültig volt hordalékkal, kaviccsal, iszappal, oda nem illő szeméttel.  Mi öten vonultunk ki, a Közúttól nyolc ember dolgozott a probléma megoldásán.

13709984_921051138021866_1146922005536875654_n

PC: Hogyan zajlott az áteresz megtisztítása? Gondolom van erre valami speciális módszer vagy protokoll…

V.Z.: Kidolgozott munkamenet erre nincsen. Gyakorlatilag amikor kimentünk szembesültünk a helyzettel, és realizáltuk, hogy a Közútkezelő szivattyúi nem tudnak megbirkózni ilyen mennyiségű és  sűrűségű hordalékkal. Így a saját problémamegoldó képességünkre, kreativitásunkra hagyatkozhattunk.  Az nagyon hamar kiderült, hogy a sugárcső saját kb 10 – 15 Bar közötti nyomása kevés lesz ahhoz, hogy a hordalékot hatékonyan ki tudjuk takarítani, így fecskenőkkel  tovább növeltük a víznyomást. Két oldalról meglőve az átereszt, lassú, kitartó munkával ki tudtuk takarítani a hordalékot.  Két ember részére tudtunk biztosítani melles csizmát, így ők tudtak az áteresz két végén dolgozni, a többiek az egyéb munkafázisokban segédkeztek, de ahogyan a képek is mutatják megfeszített munkával, sikerrel jártunk. 1 teherautónyi iszapot szállíttatunk el. Remélhetőleg egy jó darabig nem lesz gondunk vele.

PC: Akkor ahogyan látom nagyon talpraesett csapatod van, és fiatalos lendülettel vetitek bele magatokat a munkába. Minden elismerésem nektek!
Milyen anyagi erőforrásokat tudtok mozgósítani annak érdekében, hogy fent tudjátok tartani magatokat?

V.Z.: Elsősorban az Önkormányzat által biztosított anyagi forrásokból, és adományokból, felajánlásokból, ritkán pályázat útján nyerünk pénzt. Ez azonban ahhoz, hogy működjünk, és fejlesztésre, eszközkarbantartásra is elég legyen a keret, természetesen nem elég, így az ipari alpinisták munkájához hasonló fakivágást és egyéb munkákat is el szoktunk vállalni. Olyannyira, hogy ezek a munkák sokszor a gyakorlatozástól veszik el az időt.

PC: Azt tudjuk, hogy bármilyen katasztrófa-helyzet van, ti ott vagytok. Előfordult, hogy a régión kívül is igénybe vették a segítségeteket?

V.Z.: Igen, többször is volt erre példa. Gyakran és szívesen hívnak minket, mi pedig szívesen megyünk. Talán két nagyobb munkát említenék meg, az egyik: 2010- ben Devecseren  segítettünk a vörösiszap katasztrófa után, 2013 –ban pedig az árvíz idején Táton, építettük a gátat, és sikerült egy olyan területet megvédeni a víztől árvíz idején, amit minden nagyobb vízállásnál elönt a Duna.

PC: Mik a távlati terveitek?

V.Z.: Először is  a legfontosabb az, hogy mindig ilyen összetartó legyen a csapatunk. Azon túl szeretnénk az eszköz és járműparkot fejleszteni jövőre.  Szükségünk lenne egy szertárra is, de ez több tízmillós beruházás, így annak realizálódásra most nem sok esélyt látok. Egyelőre a működés finanszírozása a legfontosabb, így az elsődleges célunk most ez, ha pedig lehetőségünk lesz a továbblépésre, a fejlődésre, mert az anyagi lehetőségek lehetővé teszik, akkor természetesen megragadjuk a kínálkozó alkalmat.

PC: Nagyon köszönöm az interjút! Remélem a későbbiekben is tudunk írni a munkátokról! Addig is minden jót kívánok nektek!

 

[notification type=”attention”]

Piliscsaba Nagyközségi Önkéntes Tűzoltó Egyesület támogatásokból tartja fenn magát, amennyiben lehetősége van, kérjük Ön is támogassa munkájukat:
Bankszámla sz : ( CIB BANK ) 10702143 65740563 51100005

Levelezési cím : 2081 Piliscsaba Temető utca 12 .
E-mail cím : tuzoltosagpiliscsaba@gmail.com
Telefon sz:  06/30 991 35 80 , 06/20 996 40 52 , 06/70 673 85 41

 

[/notification]