Eredményes részvétel a NÉBIH minőségvezérelt közétkeztetési programjában

0
8

Az önkormányzati főzőkonyha 2016 őszén kapcsolódott be a Nemzeti Élelmiszerlác-biztonsági Hivatal (NÉBIH) minőségvezérelt közétkeztetési programjába, ami akkor még csak tesztüzemben működött. A tesztaudit keretében a NÉBIH egy szakmai összefoglalót adott az önkormányzati főzőkonyha, ill. a melegítőkonyhák állapotáról. Az első melegítőkonyhai tesztaudit során a vörösvári melegítőkonyhák 74 %-os, azaz közepes eredményt értek el.

Tervek

A NÉBIH ellenőreinek észrevételei alapján a Polgármesteri Hivatal intézkedési tervet készített, s ezek alapján a következő hónapokban megtörtént mind a melegítőkonyhánál mind a főzőkonyháknál a központi higiéniai biztonsági oktatások megszervezése, a HCCP-rendszer központi kiépítése, a FELIR-azonosítók megigénylése, az Állategészségügyi Hatósági engedélyek beszerzése, az ételminta-tárolás rendszerének megszervezése stb. A NÉBIH által kidolgozott minőségvezért közétkeztetési program a fentieken túl folyamatos élelmezésvezetői, intézményvezetői együttműködést, folyamatos ellenőrzést, minőségvezért szolgáltatásnyújtás iránti elkötelezettséget is igényel.

Eredmény

Karácsony Lajosné élelmezésvezető, az intézményvezetők, a tagintézményvezetők és a konyhai dolgozók több hónapos eredményes munkája következtében a 2017. március hónapjában a főző- és melegítőkonyhai tesztek valamennyi önkormányzati melegítő- és főzőkonyha esetében több mint 90 %-os, tehát jeles eredményt hoztak.

Így a 2000 adagos főzőkonyha 91 %-os, a Templom téri általános iskolában található melegítőkonyha 91 %-os, a Széchenyi utcai tagóvoda melegítőkonyhája 90 %-os, a Rákóczi utcai tagóvoda melegítőkonyhája 93 %-os eredményt ért el. A többi önkormányzati melegítőkonyha még várja a NÉBIH ellenőreinek megjelenését.

via: pilisvorosvar.hu