9+1 növény, ami segít megelőzni a daganatokat

0
40

A következő zöld leveles zöldségekből érdemes napi szinten fogyasztani.

Ahogy korábban a femina.hu-nak dr. Peták István rákkutató is nyilatkozott, a rák olyan, mint az orosz rulett, hiszen hiába próbál valaki mindent megtenni a megelőzés érdekében, ha olyan genetikai örökséget hordoz, ami nagyon nagy százalékban hajlamosítja a betegség kialakulására.

Úgy fogalmazott, egyáltalán nem mindegy, hány golyóval folyik a játék, vagyis tény, hogy a kockázatot lényeges mértékben lehet csökkenteni, amiben a szűrővizsgálatoknak éppúgy kiemelt szerepük lehet, mint az egészséges életmódnak, azon belül is a mozgásnak és a vitaminokban, antioxidánsokban gazdag táplálkozásnak. Utóbbinak fontos részét képezi a levélzöldségek gyakori fogyasztása is, melyek kiemelkedő szerepet képezhetnek a rákellenes táplálkozásban.

Folyékony napfény és antioxidánsok

A zöld leveles zöldségek levelei rendkívül gazdagok értékes tápanyagokban, természetes antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, nem véletlen azonban az sem, hogy sokan a növények legértékesebb részének a levelet tartják, nagy mennyiségben található ugyanis benne klorofill. Utóbbit folyékony napfénynek is szokás nevezni, ez ugyanis a zöld növényeknek az az anyaga, mely a napsugárzás energiáját elnyeli, hogy azt közvetítse a növény fejlődési folyamataihoz.

Bár a klorofill nem konkrét vitamin, nagyon értékes anyag, mely segíti a szervezet regenerációját, a vérsejtek oxigénszállítását, erősíti az immunrendszert, és segít valamennyire ellensúlyozni az egészségtelen szokások és hatások, többek között a stressz negatív következményeit is. Nézd meg képeken, milyen levélzöldségeket érdemes gyakrabban fogyasztanod!

Spenót

A spenót nagyon gazdag antioxidánsokban, vagyis szabadgyök- és rákellenes hatású karotinoidokban, emellett folsavat és klorofillt is nagy mennyiségben tartalmaz, csakúgy, mint K-vitamint, A-vitamint és rostokat.

Sóska

A sóska vasat, káliumot, magnéziumot és rengeteg C-vitamint is tartalmaz.

Mángold

A mángold egy nagyobb adagja a napi ajánlott mennyiség többszörösét is tartalmazza K-vitaminból, emellett antioxidáns C-vitamin is nagy mennyiségben található benne.

Káposzta

A káposzta számos kutatás szerint képes csökkenteni a különféle rákos betegségek kialakulásának kockázatát, köszönhetően többek között karotin- és C-vitamin-, valamint magas rosttartalmának.

Rukkola

A rukkola A-, C- és K-vitamint, valamint folsavat és antioxidáns béta-karotint is gazdagon tartalmaz.

Saláta

A hétköznapi salátát sem szabad lebecsülni csak azért, mert a leggyakrabban használt levélzöldség. Nagyon gazdag A-, C-, K-vitaminban és antioxidáns karotinoidokban.

Endíviasaláta

Az endíviasalátában is jelentős mennyiségben található béta-karotin és C-vitamin.

Madársaláta

A madársaláta vagy galambbegy-saláta háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a hétköznapi saláta, emellett vasban és folsavban is nagyon gazdag.

Vízitorma

A vízitormából egy jókora adag csaknem felét fedezi annak, amekkora a napi ajánlott mennyiség az antioxidáns hatású A- és C-vitaminból.

9+1 Csalán

A csalánlevél is nagyon gazdag antioxidánsokban, teáját érdemes emiatt, valamint vértisztító, baktériumellenes, immunerősítő és vízhajtó hatása miatt is fogyasztani.