A modern nyílászáróval csak nyerhetünk! Vagy mégsem?

0
66

A cím biztos megosztó, hiszen a legtöbb ember, mikor összespórol egy új, korszerű műanyag nyílászáró-cserére elegendő pénzt, ott örömködik a soron következő télen, hogy mennyit fog spórolni a fűtésszámlán, mert nem szökik meg a meleg! De tényleg spórolunk? Igen is és nem is. Felfedjük a miérteket!

Szigetelés hiánya

A korszerű szigetelés megjelenésével esélyünk támadt arra, hogy valóban spóroljunk a rezsiszámlán. A korábbi évtizedek – de beszélhetünk évszázadokról is – építkezési szokásai nem terjedtek ki feltétlenül a jól szigetelt házak, lakások szintjéig. Vagyis hiába volt fedél az emberek feje felett, a tél beálltával bizony a fűtés ellenére is behúzott a cúg. A modern építkezés és a lakossági igények azonban életre keltették a szigetelés technológiáját, amivel bent tartjuk ugyan a meleget, de rosszul gondoljuk, ha ezzel elintézettnek is tekintjük a legfőbb problémánkat.

Szigetelés után

A használati szokások nem változnak. Lehet, hogy eddig ki sem kellett nyitni az ablakokat, hogy szellőztessünk, mert a rossz nyílászárókon keresztül átszellőzött az ingatlanunk. A jól szigetelt házakhoz jól szigetelt nyílászárók is tartoztak. Viszont ez azt eredményezi, hogy megszünik az eddigi “természetes” szellőzés a lakásban, így felhalmozódik a pára, a széndioxid, és a hidegebb területeken lecsapódik a pára. Melyek ezek a területek? Ilyen lehet például a házak északi tájolású falai, vagy a dekoratív üvegtéglák, amelyeket lépcsőházakba építettek be, érintkezvén a külvilággal. Igaz, hogy így fényes a lépcsőház, ugyanakkor az üvegtéglának borzasztó szigetelése van, így a hideg levegő beszivárog, lecsapódik a pára, megjelenik a penész.

Milyen problémák keletkeznek?

A lecsapódó pára mentén kialakuló penészedés egészségügyi kockázatot rejthet, mert nyomában fellépnek, illetve felerősödnek a légzőszervi megbetegedések, mint amilyen az asztma. A jól szigetelt ablakoknak köszönhetően nem jut be friss levegő, hiszen a célunk az volt, hogy bent tartsuk a meleget, kint a hideget.

A szellőztetést azonban nem biztos, hogy elvégezzük olyan rendszerességgel, amilyennel szükséges lenne, mert ha mondjuk kicsi gyermek van a lakásban, félünk, hogy huzatot kap és megfázik. Nem azért cseréltünk ablakot, hogy utána sokszor nyitogassuk. Pedig a friss levegő nagyon fontos annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket. Fontos tudni, hogy az elhasználódott levegőben megjelenő aeroszolok (por, gombaspóra, égéstermék) szintén egészségkárosítóak lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy zárt térben csökken a megfelelő mennyiségű oxigén, ami az agyunk működéséhez elengedhetetlen, de helyette növekszik a széndioxid szintje, aminek köszönhetően érezhetjük magunkat fáradtan, álmosan, leverten. Minél hidegebb van kint, annál kevesebb ideig szellőztetünk, hogy ne hüljön a lakás.

Mi lehet a megoldás?

A Szellőztető megoldást kínál hővisszanyerő szellőztetőrendszer kiépítésével. Ennek a technológiának köszönhetően a levegő minőségi javuláson esik át, hiszen eltávolítja az aeroszolokat, egyéb szennyezőanyagokat, csökkenti a széndioxidszintet, növeli az energiamegtakarítást, dúsítja a zárt tér oxigénszintjét. Sőt, télen visszatartja a fűtéssel felmelegített lakás belső hőjét, a levegő kicserélése közben, viszont nyáron hűvösebb levegőt fúj be, így elmondhatjuk, hogy olyan otthonban élünk, ahol a levegő minősége vetekszik egy magashegyi friss levegőjű környezet minőségével.