Alapfogalmak az online marketing világában

0
41

Nagyon sok szakmai oldal hibázik mar akkor, mikor egy érdekesnek tűnő témát elront a temérdek szakszó használatával. Persze, a mai világban elengedhetetlen, hogy ezeket ismerjük, kiváltképp, ha a közösségi média marketingben szeretnénk boldogulni, sikereket elérni.

Most összegyűjtöttünk egy csokorral a leggyakoribb kifejezésekből, a White Elephant Media segítségével.

AdWords vagy új nevén: Ads

A Google AdWords felület, új nevén Google Ads, egy hirdetési rendszer, melyet a Google keresőre fejlesztettek ki. Ezzel hozhatunk létre hirdetéseket, melyek az általunk megadott feltételek és beállítások alapján megjelennek az egyes Google keresések során, illetve különböző weboldalakon.

Google Analytics

Egy ingyenes elemző szolgáltatás, melyet szintén a Google kezel. Ennek segítségével pontos adatokhoz juthatunk a weboldalunk látogatóiról, amennyiben bekötjük a Google Analytics fiókot a weboldalunkba.

Bounce rate, magyur visszafordulási arány

A visszafordulási arány mutatja meg, hogy mennyi látogató fordul vissza az adott oldalról anélkül, hogy további akciót hajtott volna végre (pl.: menüre kattintás). A sikeres online marketing egyik mutatószáma.

Conversion (azaz konverzió)

A vállalkozásunk szempontjából egy fontos mozzanat a weboldalunkon, amikor a felhasználó interakciót kezdeményez, vagy végrehajt egy műveletet (pl.: asztalt foglal, hírlevélre feliratkozik).

CPC, magyarul kattintásonkénti költség

Az angol cost-pet-click rövidítéséből származó kifejezés, ahol azt az árat jelöli meg az AdWords (Ads), amibe egy látogató hirdetésre kattintása kerül a hirdetőnek.

Medium

Azt jelöli, hogy a látogatóink min keresztül érkeztek meg a weboldalunkra. Ez lehet például egy banner, emailben kapott hírlevél, vagy organikus kereséssel kiadott találati listából kattintás.

Reach, azaz elérés

Ez egy mutatószám, ami megmutatja, hogy hányan látták a hirdetésed legalább egyszer. Különbözik a megjelenítéstől abból a szempontból, hogy a Megjelenítésnél beletartozik az is, hogy egy embernek többször jelent meg a hirdetés, de az Elérésnél ez egynek számít.

Remarketing

A Remarketing kampány segítségével elérhetjük azokat a felhasználókat, akik felkeresték a weboldalunkat, de nem váltak állandó felhasználókká. Tehát például: ügyfél, állandó olvasó, vevő, stb. Így ösztönözhetjük őket, hogy végrehajtsanak valamilyen konverziót.

A Return On Investment, vagy ROI (a profit megtérülése)

Ez a kifejezés megmutatja azt az arányt, ahogy a befektetett pénzösszeg nagysága viszonyul a profit nagyságához.

Search Engine Marketing, SEM (Keresőmarketing)

A SEM mindazon stratégiákat foglalja magába, amelyek által azok a felhasználók érkeztek a weboldalunkra, akik a releváns kulcsszóra kerestek rá. Ide tartoznak a fizetett hirdetések, kampányok és a SEO is.

SEO (keresőoptimalizálás)

A keresőoptimalizálás a keresőmarketing stratégiák egyik fajtája, ahol organikus kereséssel magas pozíciót igyekszünk elérni a Google keresőmotorjában. Ehhez releváns kulcsszavak használata és még sok más technika szükséges.

Source (forrás)

A Forrás megmutatja, hogy pontosan hol a forrása a weboldalunkra beérkező forgalmunknak. Ez lehet a Google, vagy egy másik weboldal is, ami átirányítja hozzánk a felhasználókat.

Reméljük sikerült röviden összefoglalnunk az online marketing alapfogalmakat, melyek segíteni fognak a jövőben a szakmai cikkek megértésében.