Az öntözőrendszer tervezésének ideális évszaka: a tél

0
49

Az alábbi sorokban összeszedjük az öntözőrendszer telepítésének lépéseit, amivel azért jó, ha tisztában vagyunk, mert így elkerülhetjük az egyik legfőbb hibát: a legnagyobb dömpingben szeretnénk öntözőrendszer telepítésbe fogni!

A téli időszakban igazából sok tennivaló nincs a kertünkben. Ez az az évszak, mikor elkezdhetjük megtervezni az öntözőrendszerünket, vagy utánajárhatunk, hogy kit érdemes felkérni az öntözőrendszerünk megtervezésére, majd kivitelezésére.

Téli időszakban a jó kertész nem tétlenkedik. Egyik nagyobb szabású elfoglaltság, ha megtervezzük vagy korszerűsítjük a kertünk, veteményesünk, üvegházunk vagy fóliasátrunk öntözőrendszerét.

Milyen lépéseket vegyünk sorra?

Egy jól megtervezett öntözőrendszer segíthet a tavaszi és nyári hónapokban, hogy kertünk pompásan virítson a legszárazabb időszakokban is. De hogyan fogjunk neki a tervezésnek? Ebben segítünk lépésről-lépésre.

Gyűjtsük be az adatokat a területről, ahova tervezünk:

  • Szivattyúról vagy hálózati vízről szeretnénk a rendszert használni?
  • Milyen víznyomással számoljunk?
  • Mekkora vízmennyiség áll rendelkezésünkre?
  • Az öntözendő terület méretei, adatai, talajadottságai milyenek?
  • Készítsünk alaprajzot, ahol jelöljük az öntözendő terület nagyságát, a tereptárgyakat, valamint a nem öntözendő területet is.

Nem mindegy, hogy milyen területet vonunk be az öntözésbe öntözőrendszer segítségével. Például a szórófejes öntözőrendszer használatát javasoljuk, ha szabadföldi növényeket, vagy pázsitot szeretnénk öntözni. Vagy a csepegtető öntözéses technikát használhatjuk, ha üvegházi vagy fóliasátras növénytermesztés a célunk. Ha megtaláltuk a megfelelő technológiát, akkor következő lépésként válasszuk ki a helyes szórófejeket a célra.

Tervezzük meg, hogy milyen szórófejeket fogunk használni a telepítés során és hogy ezeket hova helyezzük el? Figyeljünk arra, hogy a sarkokba mindig tegyünk szórófejeket, hogy mindig a maximális szórósugárral számoljunk. Ezáltal meghatározhatjuk, hogy milyen távolságba állítsuk fel egymástól a szórófejeket. Figyeljünk a tipizálásra, vagyis egy zónába azonos típusú szórófejeket tervezzünk a hatékonyság érdekében. Szintén megfontolandó, hogy figyeljünk arra is, hogy minél kevesebb fejjel számoljunk, így optimálisabb lesz a vízfogyasztásunk, valamint a tervezéskor megkönnyítjük a dolgunkat (egyszerűbb lesz a tervezés).

Tervezzük meg a szükséges csőhálózatot! Ennél a lépésnél mindig tartsuk szem előtt, hogy figyeljük a nyomásviszonyok kiegyenlítettségét, tervezzük meg a zónákat! Vagyis a csőhálózatunk álljon fővezetékekből, mellékágakból, ezeket összekötő szelepekből. Ha összeírtuk és megrajzoltuk a legfontosabbakat, akkor a következő lépésben állítsuk össze az anyagszükségletünket. A legjobb anyagok beszerzését érdemes a legjobb szakáruházak weboldalán elvégezni. Jó választás lehet például az AutomataÖntözőrendszer.com, mert segítségükkel garantáltan jó minőségű termékeket sikerül megszerezni.