A drága kerületekben a legtöbb a betörés

0
37

Noha az utóbbi években valamelyest csökkent hazánkban a vagyon elleni bűncselekmények száma, a betöréses lopásoké még mindig az egekben van. Az elkövető személye pedig igen sok esetben ismeretlen marad, ami tovább buzdítja a betörőket tettük elkövetésére. Az, hogy hová törnek be szívesebben, némileg változó, hiszen a könnyű bejutás lehetősége mindig, mindenütt csábító, azonban az utóbbi idők statisztikái egyre inkább azt mutatják, hogy a frekventáltabb környékek drága ingatlanjai egyre keresettebb célpontok. Nincs ez másként a fővárosban sem.

Budapesti bűntérkép

Ahogy országos viszonylatban, úgy Budapest tekintetében is elmondható, hogy kevesebb betörés történik a korábbiakhoz képest, ami a fővárosra nézve nagyjából 30-40%-os pozitív változást mutat, és ez az emelkedő ingatlanárakon meg is mutatkozik, viszont a jelenlegi bűnözési ráta is még mindig elég magas a kerületenkénti lakosság számához viszonyítva. Vagyon elleni bűncselekményekben leginkább a jómódú, budai kerületek kertes magán ingatlanjai érintettek. Egy, már fogva tartott betörőkkel készült interjú fényt derített arra is, hogy miért.

A jártasabb bűnözők (a megkérdezettek jelentős hányada profinak számít) ugyanis úgy gondolják, hogy a szegényebb környékek ingatlanjaiba már nem éri meg számukra betörni, hiába könnyebb sokszor a bejutás, mivel ott nem találnak kellően nagy és sok értéket, amiket ellenben a vagyonos emberek lakta drága luxusingatlanokban jobban fellelnek, így a nagyobb rizikót is felvállalják értük. Valamint kiderült az is, hogy a nagyvárosokbeli társasházakat és hasonló típusú lakóingatlanokat már nem preferálják (kivétel ez alól az interjúalanyok egészen kis százaléka, akik viszont erre a területre specializálódtak és a régi típusú, sok ember lakta társasházakba surrannak be), egyrészt az előbb említett ok miatt, másrészt az újonnan épültek már zártabb kialakításúak és kellő biztonsági rendszerrel, kamerával felszereltek, vagy portaszolgálattal is ellátottak.

A betöréses lopások gyakorisága alapján készült bűntérkép egyértelműsíti mindezt: a drágább kerületek családi övezetes, kertes lakó ingatlanjai egy ideje sokkal könnyebb és sokkal inkább kedvelt prédák a bűnözők szemében, mint az egyéb ingatlanok, hiszen a kertekben el tudnak rejtőzni, a sok nyílászáró kedvező lehetőségeket rejt számukra, a magas és sok esetben átláthatatlan falak pedig takarást nyújtanak.

Vagyonvédelem

Biztonságtechnikai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ne váljunk önként a bűnözők célpontjává! A betörők számára nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a kiszemelt ingatlanba nem egyszerű és kockázatos bejutni. A megfelelő riasztórendszer tehát alapkövetelmény, ami legjobb, ha távfelügyelettel is összeköttetésben áll. Ezen felül gondosan zárjunk be minden alkalommal minden, lehetőleg biztonsági zárakkal ellátott nyílászárót (tetőablak is ide tartozik), és lehetőleg helyezzünk el kamerákat! Kertes ingatlanokban tartsunk kutyát, a kerítést és a keretet pedig tegyük jól átláthatóvá! Ezen kívül az értékeinket tartsuk egy külön, jól elzárható, megerősített, minőségi anyagból készült helyen, ami megnehezíti és megbonyolítja a betörők dolgát (pl. lemezszekrény, széf), hiszen egy átlagos betörés mindössze néhány percig, de maximum negyed óráig tart a lebukás veszélyének egyre növő fenyegetése miatt. Ami pedig a kulcsok garmadát, és pótolhatatlan, értékes iratokat, szellemi tulajdonokat illeti: soha ne tartsuk szem előtt, vagy könnyen hozzáférhető helyen az ilyesmit, és a kulcsos szekrényt, széfeket se az ajtók, ablakok közelében helyezzük el!