Hogyan segítsük a gyermekünket a stresszkezelésben?

0
71

Gyermeket is érhet stresszhelyzet? Bármennyire is a felnőttkor velejárójának tekintjük, a gyermekek életében is felüti fejét a stressz. Ovisoknál ilyen a szülőktől való elszakadás, iskolásoknál a követelmények okozta stressz, a kortársakkal való kapcsolat, a beilleszkedés, a családi háttér, az otthoni gondok.

Mivel segíthetünk?

A leginkább magától értetődő módszerrel, ez pedig a játék. Alapvetően minden játék egy stresszűző forrás, hiszen nincs is jobb egy kiadós futkározásnál a parkban. Ellenben akadnak problémák, amiket nem lehet ennyire egyszerűen leszerelni. Van, hogy egy adott probléma megoldása ennél összetettebb, hosszabb a feldolgozási folyamat, mely során a feszültségcsökkentés mellett figyelnünk kell a lelki folyamatokra is. Ennek az egyik legjobb kivezető eszköze lehet a szerepjáték. Ezért van az, hogy a gyermek játékából és rajzaiból sokkal többet megtudhatunk arról, hogy mi foglalkoztatja, mint egy faggatózó beszélgetésből.

A szerepjáték fontossága

A szerepjátékok gyakorlására nyújthatnak tökéletes megoldást a Sylvanian Families készletek. Az apró bájos kis állatokkal könnyedén alkothat a gyermek magának egy egész kis világot, ahol teljesen hétköznapi dolgokat végeznek a szereplők. A főhős bőrébe bújva látogathatja meg a fagyizót, a pékséget, és még számos ismert helyet, ezzel is gyakorolva a mindennapok helyzeteit.

A Sylvanian család kedvünk szerint bővíthető, vásárolhatunk iskolát, pékséget, cipőboltot, kincses hajót, orvosi szetteket és még sok más felnőttes helyszínt. A gyermekek Sylvania falva lakóival és kiegészítőivel könnyen kijátszhatják magukból a hétköznapi feszültségeket és mindent, ami foglalkoztatja őket. A Sylvanian Families, 1985 óta, azaz 35 éve van jelen a köztudatban. Az első kiadáshoz képest gyökeres változásokon ment át, de ettől függetlenül még mindig aktuális, sőt napjaink egyik nagy slágere!

Egy másik, nagyon hatékony módszer a stressz játékos kezelésére, a Squeezamals, melyek édes, puha és illatos kis ’stresszlabdák’, kicsit modernebb, szerethetőbb és egyben gyerekbarát köntösbe bújtatva. Mivel alapvető emberi tulajdonság, hogy a matatástól, babrálástól megnyugszunk, így a gyermekek feszültsége is könnyedén oldható a squeezamals állatkákkal történő játék során.

Kutatások bizonyítják, hogy a kézfej összeszorítása közvetlen kapcsolatban áll a memóriával. Tehát ha a jobb kezünket szorítjuk ökölbe, akkor az az emlék elraktározására van rendkívül jó hatással. Ugyanez bal kézzel pedig az emlékek előhívásáért felelős. A közepes méretű Squeezamals figurák kulcstartóra akaszthatók, könnyedén magukkal vihetik mindenhova a gyerekek. Végül pedig, a leghatékonyabb stresszoldó az ölelés, az összebújás, amiről nem szabad elfeledkeznünk a mindennapokban sem.