Megéri takarékoskodni az egészségünkért!

0
34

Az emberi egészség a legnagyobb kincsünk, amíg egészségesek vagyunk, mindenünk megvan, még ha ezt a mondást legtöbbször csak akkor érezzük igaznak, ha már megbetegedtünk. Sajnos előbb-utóbb minden ember életében előfordul, hogy megbetegszik, ebben az esetben viszont nem mindegy, milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe. Éppen ezért érheti meg egészségpénztári megtakarításokat eszközölni.

Önkéntes egészségpénztárak előnyei

Az önkéntes egészségpénztárokban való megtakarításaink több szempontból is kifizetődőek lehetnek. A legtöbb munkaviszonyban a dolgozóknak lehetősége van igénybe venni az egészségpénztári szolgáltatásokat, legtöbb esetben a munkáltató által juttatott cafetéria elemeként.

Emellett természetesen arra is adódik lehetőségünk, hogy saját magunk is növeljük megtakarításainkat.

Kinek érdemes egészségpénztári tagviszonyt választani?

A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre, hogy mindenkinek, de természetesen ez a kép tovább árnyalható. Mindenképpen megfontolandó az egészségpénztári megtakarítás azoknak a munkavállalóknak, akiknek rendszeres gyógyszerkiadásaik vannak. Ez nem csak gyógyszer lehet, hanem más egészségügyi kiadás is, például kontaktlencse, tesztcsík vércukorszint mérésére, stb. Ugyanígy a nem várt egészségügyi nagyobb kiadások kivédésére is érdemes ez a pénzügyi konstrukció, mint amilyen egy nem várt nagyobb kórházi kiadás, egy temetés, egy szemüveg vagy egy gyógycipő. Az egészségpénztári megtakarítások szintén fordíthatók egészségügyi prevencióra (pl. különféle szűrővizsgálatok, magánorvosi, magánkórházi vagy épp szüléssel kapcsolatos kiadásokra.

Az egészségpénztári tagság lehetősége mind a munkavállaló, mind a munkáltatói oldalnak előnyös lehet, hiszen ezzel a munkáltató adóelőnyökhöz juthat. A munkavállalónak viszont akkor is megérheti a belépés, ha nem szeretné ezt összekötni a munkahelyével, tehát attól függetlenül is, hiszen havi 2-3000 Ft-os összegért cserébe sokszor nagy kedvezménnyel vehet igénybe különféle egészségügyi szolgáltatásokat, természetesen az adott konstrukciótól függően. Ezen túlmenően a munkavállaló a befizetett egészségpénztári tagdíjból és a kiegészítésekből (amit a tagdíjon felül fizet be) személyi-jövedelemadó-kedvezményt vehet igénybe a befizetett összeg 20%-áig. A visszajáró összeget szintén az egészségpénztári számláján írják jóvá. További kedvezmények is jóváírhatók akkor, ha a munkavállaló az egészségpénztári megtakarításaiból prevenciós célra is költ, vagyis különféle szűrővizsgálatokon vesz részt.

További lehetőségként az egészségpénztári számlán megtakarított összeg egy része akár le is köthető, amely nem ritkán magasabb hozamot biztosít a tulajdonosának, mint a piaci kamatok alapján fizetett hozam. Így az egészségpénztár nem csupán egészségügyi célú megtakarításnak, hanem akár egy a piacinál magasabb hozamú befektetésnek is jó lehet.

A munkáltató részéről a munkavállalók részére fizetett egészségpénztári tagdíj működhet a cafetéria részeként vagy adomány formájában. Ez utóbbi esetén a dolgozónak adóznia kell utána, így az előbbi forma népszerűbb. A munkáltatói hozzájárulás formájában adott egészségpénztári tagdíj a munkáltatónál leírható költségként, és kedvezőbben adózik, mint a munkabér.

Ha úgy döntöttünk, hogy belépünk egy egészségpénztárba, akkor mindenképpen alaposan tájékozódjunk előtte a részletekről, milyen kezdeti, belépési költséggel számolnak, van-e minimális tagdíj, stb., hogy a számunkra legkedvezőbb feltételekkel rendelkező pénztárat választhassuk ki!