Milyen anyagú legyen a karikagyűrűnk?

0
94

Mikor karikagyűrű vásárlásra gondolunk, nem feltétlenül az elsők közt jut eszembe, hogy milyen anyagból készüljön a gyűrű. Pedig nagyon nem mellékes.

A mindenki által ismert alapanyagokon kívül számtalan más variáció is létezik. A legismertebbek természetesen az arany különböző variációi. Maga az arany, alapvetően sárga, rendkívül puha fém így önmagában nem lehet megmunkálni. Éppen ezért ahhoz, hogy lehessen vele dolgozni ötvözni kell különböző más fémekkel.

Itthon a leggyakrabban alkalmazott fém karikagyűrű készítésére az arany. A fent említett sérülékenysége miatt különböző százalékban ötvözik más fémekkel, attól függően, hogy milyen minőségűt és milyen színt szeretnének elérni. A finomságot karáttal szokás jelölni. A 750%°-es aranyat 18 karátosnak, az 585%°-es finomságú aranyat 14 karátosnak nevezik. Tehát a 14 karátos arany 1000 egységből 585 egység aranyat tartalmaz, a fennmaradó rész 415 egység ötvözőanyag.

Ma Magyarországon a legtöbb kereskedelmi forgalomban lévő arany 585%°-es, tehát 14 karátos. Más-más fémekkel vegyítve mindig más színhatást érhetünk el, éppen ezért megmutatjuk a legnépszerűbbeket. A fehér arany esetében a színtiszta aranyat főleg nikkellel, vagy esetenként palládiummal ötvözik, így nyeri el jellegzetes színét. A vörös aranynál nagymértékű rezet találhatunk társként az arany mellett, míg a sárga esetében egyszerre és egyforma arányban van jelen a réz és az ezüst.

Ezeknek az egyetlen hátránya, hogy míg maga az arany, mint fém nem allergizál, addig a réz és a nikkel okozhat az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat. Ezek általában bőrkiütésekként jelentkeznek. Erre az eshetőségre felkészülve ötvözik az aranyat palládiummal, ami kizárja ezeket a reakciókat, bár ennek egy kicsit az anyagi vonzata is jelentősebb.

Meg kell említenünk a platinát is, mint alap nemesfémet, ami jelentősen drágább, mint az arany, ezért inkább a luxus karikagyűrűk készülnek belőle. Ezen felül fontos tudni, hogy a megfelelő nemesfémek alkalmazásával a gyűrű az egész életünkön át elkísérhet minket, hiszen a tulajdonságaiknak hála könnyedén javíthatók és bővíthetők is.

Természetesen léteznek alternatív megoldások is, mint a rozsdamentes acél, ami inkább az ipari felhasználásnál gyakoribb, de remek kis gyűrűk készülnek belőle, mivel a súlyuk egész kicsi, így roppant kényelmes. A titán is egy alternatíva lehet a fémérzékenyeknek, mivel nem okoz allergiás reakciókat. Emellett rendkívül ellenálló, hiszen az egyik legkeményebb fémről beszélünk. Bár könnyen karcolódik, de eltörni vagy deformálódni nem szokott, ezért is alkalmas karikagyűrűnek, hiszen az mindennapi használatnak van kitéve.