Milyen előnyei vannak a munkaerő-kölcsönzésnek?

0
24

A munkaerő-kölcsönzés lehetősége jó esetben elérhető a kisebb vállalkozásoktól kezdve az egészen nagy multinacionális cégekig. Számos előnye van ennek a kölcsönző, a kölcsönzött és a kölcsönvevő részéről is. Röviden összefoglaljuk, hogy miért.

A munkaerő-kölcsönzés egy háromoldalú munkaviszony, amiben a kölcsönadó és a kölcsönvevő gyakorolja felváltva (közösen) a munkáltatói jogköröket, attól függően, hogy éppen ki minősül munkáltatónak. Ez egy igazán korszerű jelenség, ami megkíméli a kölcsönvevő munkáltatót a toborzási, adminisztratív és az alkalmasság felmérésének feladataitól. Ha fontos a gyorsaság és hogy azonnal rendelkezésre álljon az adott szakember, akkor ez remek megoldást jelent. Csak közölnie kell velünk, hogy milyen munkakörre, milyen képesítéssel és gyakorlattal rendelkező munkatársat keres, mi pedig kiválasztjuk a megfelelőt a feladat ellátására. Ez akkor is hasznos, hogy ha nem szeretne, vagy nem fér bele a keretbe több munkavállaló felvétele, de a feladatot el kell végeznie valakinek, aki ért hozzá. Ilyenkor szokták a munkaerő-kölcsönzést alkalmazni, mint megoldást, hiszen gyors és hatékony, hamar rendelkezésre áll a kívánt munkatárs.

Mint már említettük nem Önt terheli a hirdetés, interjúztatás, kiválasztás procedúrája, hanem a Ön helyett a munkaerő kölcsönző cég végzi a kiválasztást, munkaszerződést köt a munkavállalóval és szintén a kölcsönző cég végzi a munkaadói adminisztratív teendőket. A munkavégzés természetesen a kölcsönvevő által meghatározott helyen, időben és az ő irányítása alatt kerül elvégzésre. Éppen ezért az ezzel kapcsolatos intézkedések is őt terheli, gondolunk itt a munkarendre, munkaidőre, munkaruhára, biztonsággal kapcsolatos teendőkre, étkezési szünetekre.

A munkaerő-kölcsönzés előnyei

A munkáltató részéről jó hír, hogy a kölcsönvett munkavállaló fizetése nem munkabér, hanem külön költségként elszámolható. Amennyiben olyan a vállalkozás, aminél a termelés időszakos, ez jó megoldás lehet, mivel nem kell járulékot fizetni a munkavállaló után úgy, hogy nem végez érdemleges munkát. Ezzel elkerülhető, hogy a munkaerő átcsoportosítására legyen szükség.

Mivel a kiválasztást a kölcsönbeadó végzi, így biztos lehet benne, hogy a legjobb munkaerőt fogja kapni, mivel nagyon részletes alkalmassági követelményeknek kell megfelelniük.
Amennyiben a saját munkavállaló tartós táppénzen van, vagy esetleg GYED-en, GYES-en van otthon kisbabával, de visszavárják és számítanak a munkájára, akkor időszakos megoldásnak is tökéletes. Létszámstop esetén is kiváló, mivel a bérkeretbe nem tartozik bele a jövedelme, így bátran alkalmazhatóak. Valamint hirtelen megnövekedő munka esetén is azonnal rendelkezésére áll a megfelelő ember, aki, ha beválik, igény esetén a későbbiekben akár állandó munkatárssá is válhat.

Ha kölcsönzött munkaerőre lenne szüksége, keresse bizalommal a MADS Work csapatát!