Tiszta ivóvizet a pohárba!

0
20

Magyarországon a vezetékes ivóvíz hálózat felépítésének, tisztításának köszönhetően viszonylag jó, ivásra alkalmas vizet lehet inni a csapból is. Elvileg.

De lehet még rajta javítani, hiszen az ivóvíz tartalmazhat mikro- és makro- szennyeződéseket, melyek rontják a víz élvezeti és minőségi értékeit. Hogy milyen szennyeződésekről van szó, és mi a módja, hogy jobb, tisztább, frissebb ivóvízhez jussunk? Máris eláruljuk.

Magyarország vízrajzi adottságai

Magyarország domborzati adottságaiból kifolyólag, rengeteg felszíni vízfolyás szeli át az ország egészét és a felszín alatti vizekben is bővelkedik a terület. Mégsem mondhatjuk, hogy jó minőségű ivóvízhez juttathat minket. Ez részint azért van, mert a magyarországi vízfolyások több, mint 90%-a külföldről érkezik, másrészt, a korábbi környezetromboló technológiák az ipar egyes területein jelentősen megszennyezték a felszíni- és felszín alatti vizeink jelentős részét. Az utóbbi években már történtek változások, a környezetvédelem jelentős figyelmet fordít a magyarországi hidroszféra védelmére, minőségi javítására.

Felszíni vizeinkkel mi a gond?

A felszíni vízfolyások még túlságosan szennyezettek ahhoz, hogy egyáltalán gondolatban igyunk belőlük. Miért? A mezőgazdasági technológiák rengeteg kemikáliát juttatnak bele a talajba, ami beszivárog az ivóvíz-bázisként szolgáló vízfolyásokba. Ugyanígy jelentős problémát okoz, hogy a közmű még nincs az ország egy részén kiépítve, az emberi végtermékek jelentős része a csatornázatlan területeken derítőben végzi, amik a kiépítetlenség miatt szintén beszivárognak a talajba, szennyezve ezzel az (elvileg) ivóvíz bázisul szolgáló felszínt és az alatta fekvő rétegeket. A szerves és szervetlen szennyeződések jelentős része innen ered.

És mi a helyzet a felszín alatti vizeinkkel?

A felszín alatti vizeink, amibe most az egyszerűség kedvéért a forrásvizeket is belevesszük, két kategóriába sorolhatók.

  1. Kezelés nélkül nem iható: Ide tartoznak többnyire a felszín alatti vízzáró réteg felett elhelyezkedő vizeink, ilyen például a talajvíz, és a kútvizeink többsége. Viszont tisztítás után, egy jó minőségű víztisztítóval ez is orvosolható.
  2. A felszín alatti vízzáró rétegek alatt elhelyezkedő vizek (például résvíz, rétegvíz) javarészt még mentesek a felszíni szennyeződésektől. Itt is előfordul, hogy található bennük bizonyos vegyület (például arzén), ami bizonyos koncentráció felett káros lehet az egészségre. A víztisztítás a víztisztító készülékekkel itt kiegészülhet egy patronnal, ami az arzén szűrésére kiváló.

A forrásvizeink nagy része is emberi fogyasztásra alkalmas. Ez alól akad azért néhány kivétel, így a biztonság kedvéért érdemes magunkkal vinni egy víztisztító szívószálat egy-egy kirándulásra, így garantáltan szűrt, egészséges vízhez juthatunk.

Szinte minden vízvételezési módhoz lehet találni vízszűrő berendezést, így ha tanácsot szeretne kérni, hogy milyen típusú berendezésre van szüksége, esetleg egy kisebb eszközt használjon vagy sem, keresse fel a Tisztavíz Üzletház munkatársait elérhetőségük egyikén vagy személyesen.