Hogyan alakítsuk ki egy családi ház áramköreit?

0
112

Egy újonnan kivitelezett lakóépület megtervezése kapcsán gyakran felmerülnek a kérdések, hogy mennyi áramkört, és hogyan érdemes kialakítani? A villamos terveken nagyon gyakran szerepel az egyfázisú vagy a három fázisú kifejezés. Mit értünk ezalatt?

Villamos terv fontossága

Mielőtt egy épülő lakóingatlanon bármit is csinálnának, fontos, hogy felmérjék a leendő lakók fogyasztási szokásait. Ezt felhasználva fogják megtervezni és kivitelezni a szakemberek az elektromos hálózatot, elkészítenek egy villamos tervet. Magyarország területén a lakossági felhasználók számára mindenhol a kisfeszültségű villamoshálózat háromfázisú. Egy átlagos fogyasztási paraméterekkel rendelkező családi ház ellátásához elegendő szokott lenni az egyfázisú csatlakozás is (ez magába foglalja a háztartási eszközöket, szórakoztató elektronikai eszközöket, világítást).

Az alap csatlakozási díj 0 Forint, a bevezetendő áramerősség 1x32A, viszont, ha előre lehet tudni, hogy nagy teljesítményű készülék (klíma, kerámia tűzhely) fog kerülni a háztartásba, akkor kevés lesz a 32A vagy pedig háromfázisú csatlakozást kell kiépíteni. Ha a 32A felett van csatlakozási áramerősség, akkor külön díjat kell fizetni, legalábbis a jelenlegi szabályok értelmében.

Amikor ott tart a folyamat, hogy megvannak a villamos terv kivitelezéséhez szükséges villamossági anyagok, akkor a következő lépés a sorban, az elosztó-, vagy biztosítótábla elhelyezése, ami előtt a fogyasztásmérő helyezkedik el. Az elosztótáblában találjuk meg a kismegszakítókat. A világítási és dugaszolóaljzatok áramköreit célszerű külön kismegszakítóra kötni.

A kismegszakító értéke 32A egyfázisú áramkör esetében. A háromfázisú csatlakozás esetén ez az érték 3x16A, ami elég szokott lenni egyátlagos fogyasztású családi ház esetében. (De mindenképpen figyelembe kell venni az árammal működő háztartási eszközök áramfelvételét) Vagyis az áramkörök kialakításánál figyelni kell, hogy egyik se legyen túlterhelve.

Amit még nagyon fontosnak vélnek a szakemberek, az áram-védőkapcsoló beszereltetése, ez leginkább életet menthet olyan esetekben, mikor belefúrnánk a falba, pont egy vezetéket vágva el, vagy a hajszárító vízbeesésekor, vagy ha a fűnyíró elvágja a saját kábelét használat közben.

Végezetül

Napjaink családi házainak áramköreit egyszerűbb és biztonságosabb szakemberekkel megterveztetni, kiépíttetni. Mielőtt azonban megterveztetjük és kiviteleztetjük a terveket, érdemes átgondolni pár dolgot, például mivel szeretnénk fűteni a jövőben, illetve mit használunk főzéshez leendő konyhánkban? Fontos, hogy a hasonló kérdéseket előre megválaszoljuk és közöljük a szakemberekkel, hogy minden zökkenőmentesen történjen.