Hogyan épül fel egy nagynyomású szivattyú?

0
97

Körülbelül negyven évvel ezelőtt kezdték gyártani az oszcillációs szerkezetű magasnyomású szivattyúkat. Alkalmazhatók autómosókban, élelmiszeriparban, klíma technikánál és még számtalan helyen.

Magas- vagy nagynyomású?

Egymás szinonimái, bármelyik kifejezéssel egy és ugyanazon termékpalettára lehet rákeresni például a Monojet Kft. honlapján. Kínálatukban megtalálhatjuk a CAT és a Speck szivattyúkat is. Ezek a szivattyúk a térfogat kiszorítás elvén működnek. Ha egy tartálytérfogatát változtatni kívánjuk úgy, hogy egy nyíláson át egy csővezetékhez is kapcsoljuk, a csőből folyadékot vagy gázt áramoltathatunk a tartályba. Végeredmény, nő a tartály térfogata. Azonban, a tartály térfogatcsökkenése következtében, a folyadék vagy gáz visszaáramlik a csőbe. Ezen elven működik például a dugattyús szivattyú is.

Triplex, azaz háromdugattyús szivattyú

A szivattyú igen nagy kopásállósága a kerámia dugattyúknak köszönhető, mely dugattyúk valósítják meg a térfogatváltozást, az áramlást, valamint az áramlás irányát (általában) önműködő szelepek vezérlik. Működési elv tekintetében a membrános adagolószivattyúk is ebbe a csoportba tartoznak a szivattyúk kategóriáján belül.

A dugattyús szivattyúk működéséhez elengedhetetlen az előnyomás, mint feltétel, különben a nagy nyomáskülönbség hatására buborékok keletkeznek a folyadékban, amik ki is pukkannak – a kavitáció – ami nagy károkat okozhat a készülékben. Ehhez igénybe lehet venni nyomásfokozó szivattyú használatát, vagy ejtőtartály segítségét.

A megnövekedett élettartam a kiváló minőségű alkatrészeknek is köszönhető. Ilyen alkatrész, például a (nagy sűrűségű, polírozott, szilárd kerámia) dugattyúk, aminek jó minőségű kivitelezésének (ellenállóbbak a kopásnak) és hosszan tartó működésének is köszönhető, hogy a tömítések is magasabb élettartamot szolgálnak ki. A tömítéseket kifejezetten a magasnyomású szivattyúkhoz lettek készítve. A 100%-os kenésű tömítésű kivitel is megnöveli a tömítés és a berendezés élettartamát.

Felsorolás szinten, az alábbi eszközök segítik elő, a hatásosabb dugattyús szivattyú használatát:

  • dugattyúrúd; könyökrúd: erős króm alapú rozsdamentes acélból készült
  • forgattyú rúd: erős nikkel – molibdén – krómacél ötvözetből készülnek,
  • elosztó tömbök
  • golyós-, vagy kúpos gördülő csapágyak
  • forgattyútengely
  • forgattyúház: könnyű súlyú alumínium öntvényből készül, a folyadékot a forgattyúházból a lehúzó olajtömítése tartja távol
  • szelepek: csendes működésűek, korrózió ellenállók

Megrendelés, szállítás

Amennyiben a fentiekben leírtak felkeltették az érdeklődését és a Monojet Kft webáruházában kíván vásárolni, a megrendelt nagynyomású szivattyút az alábbiak szerint kérheti szállításra:

  • szabad tengelyvéggel: csak a szivattyú, egységmotor és tengelykapcsoló nélkül
  • motorral szerelve: szivattyú motor egység és a tartozékok

armatúrákkal, keretre szerelve (vagyis a kisebb gépegységekre bontva)