A tintasugaras nyomtató halála: amikor beszárad a festékpatron

0
77

Tintasugaras nyomtatóhoz 1984 óta hozzá lehet jutni, napjainkban pedig webáruházakon keresztül a tintasugaras nyomtatókhoz szükséges tintapatront is könnyedén beszerezhetjük. Nyári időben, kiváltképp, ha folyamatos a meleg és jó idő, száraz a levegő, érdemes tudni, hogy hozzájárulhat-e az időjárás a tintapatron kiszáradásához? Elég-e megjáratni a tintasugaras nyomtatót bizonyos időközönként, hogy ne száradjon be a tinta?

A tintasugaras nyomtatókról pár szóban

A tintasugaras nyomtató tintapatronok segítségével porlasztásos módszerrel juttatja a tintát a papírra. Megfelelő tintasugaras nyomtatóval magas minőségű fotók, de leginkább színes képi nyomtatás érhető el. Az a cél, hogy a tinta a papíron gyorsan megszáradjon, mert gondoljunk bele, akarnánk-e pár percet várni, hogy a tinta megszáradjon minden egyes oldal kinyomtatása után?

A beszáradt tinta

Mivel a tintasugaras nyomtató tintája gyorsan szárad, így adva van, hogy a nyomtatófejben is gyorsan fog száradni. A fúvókák gyorsan érintkezésbe lépnek a levegővel, mert a nyomtatófejet képtelenség hermetikusan elzárni.

Mit lehet tenni?

Amennyiben rendszeresen használjuk a nyomtatónkat, akkor a megoldás már megvan. Ha ritkábban nyomtatunk, akkor a beszáradás ellen egy kis odafigyeléssel lehet védekezni. Sokszor az is elég egyes tintasugaras nyomtatóknál, ha hetente bekapcsoljuk a gépet, mert vannak olyan nyomtatók, amik bekapcsoláskor kisebb fejtisztítást végeznek, a fúvóka járataiba friss tinta kerül. De akadnak olyan nyomtatók, amelyeket időnként meg kell mozgatni, vagyis muszáj valamennyit nyomtatni, normális hőmérsékleten mondjuk egy-két hetente egyszer. Amikor kánikula van, érdemes hetente nyomtatni a tintasugaras nyomtatónkkal, ha otthonunkban van a masina. Mivel „használatban” van, minimálisra csökken a beszáradás esélye, hiszen mindig friss tinta kerül a fúvóka járataiba.

Mit nyomtassunk?

Lényegében ezt mindenki saját maga dönti el, mert erősen pénztárcafüggő, hiszen a tintapatron és a nyomtatni való papírlap is pénzbe kerül. Lehet menetrendet nyomtatni utazáshoz, vagy recepteket, melyeket szeretnénk magunkkal vinni a bevásárláshoz. Ha van kisgyerek a családban, akkor okos fejtörőket, esetleg színezőket. Nyaraláshoz érdemes kinyomtatni az iratainkat, esetleg a repülőjegyet vagy a szállásfoglalást.

Amennyiben további információkat szeretne kapni a tintasugaras nyomtatók működéséről és a tintapatronokról, keresse fel bátran Patron és Toner munkatársait.